S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

cena 91,00 Kč

V případě, že na našich stránkách nenaleznete produkt, o který máte zájem, neváhejte nás kontaktovat. Pokusíme se ho pro vás zajistit.

... přejeme příjemný nákup.

info@sevitrade.cz


» Odrůdy vín
Odrůdy vín

CABERNET SAUVIGNON

Vznikl náhodným opylením odrůdy Cabernet franc pylem odrůdy Sauvignon a pravděpodobně byl znám již v době římské. Pěstuje se po celém světě a v poslední době se stal nejmódnější modrou odrůdou. U nás však nedoznal většího rozšíření pro své pozdní zrání. Víno této odrůdy je velmi plné, extraktivní, příjemně tříslovité, harmonické, v chuti i ve vůni po červeném bobulovém ovoci, jako je černý rybíz či lesní plody. Má intenzivní temnou červenou až červenofialovou barvu. Ležením v láhvi dosahuje vynikající jakosti.

 

DORNFELDER

Mladá odrůda; vyšlechtil ji August Herold křížením odrůd Helfensteiner a Heroldrebe. Barva - tmavě granátová; vůně - svěží ovocné tóny; chuť – středně plná až plná podle úrody a technologie. Ve vůni a chuti můžeme hledat ořechy.

 

CABERNET  MORAVIA

Nová odrůda vyšlechtěna p. Glosem v Moravské Nové Vsi. Kříženec Zweigeltrebe a Cabernet Franc. Víno rubínově červené barvy, ve vůni i chuti cabernetový charakter. Vysoce kvalitní vína jsou z dobře vyzrálých hroznů, protože vyzrává pozdě a je nutné ponechat hrozny dlouho na keřích, aby se odbouralo co nejvíce kyselin, které v mladých vínech zpočátku rušivě vystupují. Zraje pomalu, ale je schopné vyzrát do hezké plnosti s příjemnými aromatickými látkami.

 

RULANDSKÉ  MODRÉ

Pochází z Francie, víno barvy červené s cihlově rubínovým odstínem, s jemnou typickou vůní, harmonickou chutí po sušených švestkách. Kvalita se zvyšuje zráním. Pokud se hrozny nenechají dostatečně vyzrát, víno má vysoký obsah kyselin, což jeho hodnotu silně snižuje.

 

BLAUBURGER

Novošlechtěnec vzniklý křížením Modrý Portugal x Frankovka v rakouském Klosterneuburgu šlechtitelem Dr. F. Zweigeltem. Odrůda produkuje vína hluboké barvy, aromatická a bohatá na extrakt, vhodná pro zrání v nových dubových sudech typu barrique. Víno má plnou barvu, tmavě červenou.

 

ZWEIGELTREBE

Byla vyšlechtěna ve 30. letech v Kloserneuburgu F. Zweigeltem. Pochází z křížení odrůd "Frankovka modrá" a "Svatovavřinecké". Za účelem dosažení dobré jakosti vína se musí hrozny vždy odzrnit. Třapina je totiž bohatá chlorofylem a nesmí se vyluhovat do moštu. Jinak jsou vína neharmonicky trpká. V dobrých ročnících kvalitní vína, bohaté barvy do fialova, s jemnou tříslovinou.

 

ANDRÉ

Byla vyšlechtěna Ing. Horákem na ŠS ve Velkých Pavlovicích křížením odrůd "Frankovka" x "Svatovavřinecké". Hrozny se musí sklízet velmi pozdě, aby se odbouralo co nejvíce kyselin na keřích. Při dobrém vyzrání jsou vína velmi kvalitní, harmonická, plná, s intenzivní červenou barvou. Při vysokých sklizních se však jakost vína snižuje.

 

FRANKOVKA

Je to velmi stará odrůda, na její původ je mnoho pohledů - Německo, Dolní Rakousko, Chorvatsko. Vína mají intenzívní až ohnivou barvu, vůně připomíná jádra peckovin. Chuť je plná, výrazná s pěkným taninem. Kvalita vína je závislá na vyzrálosti. Při vysokých výnosech vystupují výrazně ostré kyseliny.

MODRÝ PORTUGAL

Nepochází z Portugalska - odpradávna se však pěstuje v Dolním Rakousku a v Maďarsku, odtud se rozšířila do ostatních evropských států. U nás se pěstuje ve všech vinařských oblastech. Při středních výnosech poskytuje dobré, jemně aromatické víno s harmonickou chutí s nižším obsahem tříslovin. Při nadměrných výnosech nebo při studeném ročníku jsou vína méně barevná, málo extraktivní, s výraznými kyselinami.

 

SVATOVAVŘINECKÉ

Snad pochází z Médocu obce Laurent (odtud synonymum "Saint-Laurent"). Výnosy má méně vyrovnané. Vína mají výraznější třísloviny a kyseliny, intenzivní tmavě červenou až rubínovou barvu, jemnou svěží vůni a plnou až smetanovou chuť. Připomíná povidla až černý rybíz. Stárnutím se zlepšuje jejich harmoničnost. Kdysi bývalo rozšířeno i v západní Evropě, ale pro příliš drsný typ červeného vína postupně vymizelo. Pěstuje se hlavně u nás a v Rakousku.

 

MÜLLER THURGAU

Pochází z Německa z Geisenheimu, kde ji r. 1882 ze semene vypěstoval prof. Müller. Donedávna se předpokládalo, že vznikla křížením odrůd "Ryzlink rýnský" x "Sylvánské". Genetické rozbory opřené o analýzu nukleových kyselin ukazují, že rodičovskými odrůdami byly "Ryzlink rýnský" a "Chrupka bílá". Je u nás nejrozšířenější odrůdou. Vína jsou středně plná, harmonická, spíše jemná, příjemně muškátově až broskvově aromatická, příjemné harmonické chuti. Při školení je nutno věnovat pozornost dostatečnému obsahu kyselin, které se snadno odbourávají, a víno pak rychle stárne a jeho chuť se rozšiřuje do nepříjemných tónů. Jsou vhodná na scelování i jako odrůdově čistá.

 

VELTLÍNSKÉ  ČERVENÉ RANÉ

Pochází ze severní Itálie, je to raná odrůda, vhodná do severních vinařských oblastí. Hrozny dosahují obvykle dobré cukernatosti, víno má sytější barvu, bez osobitého buketu, s nižším obsahem kyselin, je lahodné a plné. Poměrně rychle zraje a je náchylnější na oxidaci.

 

VELTLÍNSKÉ  ZELENÉ

Pravděpodobně pochází z Dolního Rakouska, kde se také v současné době nejvíce pěstuje. Víno je pepřnatě kořenité, někdy hořkomandlové, jindy s lipovou vůní na sprašových půdách. Z dobře vyzrálých hroznů má vysoce jakostní, světle zelené až nazlátlé barvy s medovou lipovou vůní. Plnou harmonickou chutí s příjemnou hořinkou.

 

NOVOŠLECHTĚNÍ – AGNI

Tradiční oblast Morava, mladá odrůda (2001), barva nadprůměrně sytá, vůně - výrazně muškátová, chuť - plná, příjemná; v chuti můžeme hledat muškát, plnost, exotické tóny.

 

RYZLINK VLAŠSKÝ

Odrůda vznikla pravděpodobně ve Francii a odtud se rozšířila do Německa a později do Rakouska a na naše území. Vína jsou kvalitou závislá na poloze a množství sklizně. Vyznačuje se světle zelenou barvou, jemnou nevtíravou vůní s jemně ovocnými tóny a svěží chutí s typickou kyselinkou.

 

TRAMÍN  ČERVENÝ

Původ není zcela jasný - snad starověký Řím, obec Tramín v jižních Tyrolech, jižní Francie. Vína zlatožluté barvy jsou kvalitní, plná, buketní se specifickým kořenitým aroma. Pro zvýšení výraznějšího buketu se doporučuje rmuty nechat krátce nakvasit. Dosahuje pravidelně cukernatosti na přívlastková vína, avšak vzhledem k nízkým a nepravidelným sklizním se stále méně vysazuje.

 

NEUBURSKÉ

Pochází z Rakouska, odkud se po r. 1850 rozšířila. Je křížencem "Rulandského bílého" a "Sylvánského zeleného". Vína této odrůdy jsou plná, extraktivní, jemně aromatická, bez výrazných rozdílů v kvalitě mezi ročníky. Dobře se hodí k výrobě vín s přívlastkem.

 

AURELIUS

Odrůdu vyšlechtil ve ŠS ve Velkých Pavlovicích a v Perné z křížení "Neuburské" x "Ryzlink rýnský" Ing. J. Veverka. Povolena od r.1983. Vína jsou plná, harmonická, s výraznými kyselinami typu Ryzlinku rýnského, hlavně u starších ročníků.

 

MUŠKÁT MORAVSKÝ

Odrůdu vyšlechtil Ing. V. Křivánek v Polešovicích křížením odrůd "Muškát Ottonel" x "Prachtraube". Vína jsou středně plná, harmonická s výrazným muškátovým buketem, vhodným ke scelování pro výrobu značkových vín. Má menší obsah kyselin. Aromatické muškáty jsou vhodné pro výrobu nealkoholických nápojů a šumivých vín.

 

PÁLAVA

Odrůda vznikla v r. 1953 křížením odrůd "Tramín červený" x "Müller Thurgau" ve Velkých Pavlovicích a v Perné, šlechtitelem je Ing. Veverka. Vína jsou plná, harmonická, kořenitá, někdy s jemnými vanilkovo-tramínovými tóny, jindy s výrazným tramínovým aroma. Ležením v láhvi se dosahuje charakter i kvalita po Tramínu. Je vhodná i do směsi s neutrálními a méně kvalitními víny, jimž dodává buketnost.

 

SYLVANSKÉ  ZELENÉ

Velmi stará odrůda (1941). Barva - zelenožlutá, vůně - při nižší sklizni mírně kořenitá a bez zvláštních aromatických látek, chuť - neutrální s větším množstvím kyselin, při vyšší vyzrálosti hroznů nabývá na viskozitě, hladkosti a vláčné harmonii. Ve vůni a chuti můžeme hledat u mladších vín angrešt.

 

CHARDONNAY

Stará francouzská odrůda, která se pěstuje po celém světě. U nás je zamíchána ve výsadbách s Rulandským bílým, kterému je vzhledově podobná. Dosahuje nižší úrody, s vyšším obsahem cukru a kyselin. Víno je plné, extraktivní, s výraznými kyselinami. V současné době patří k nejvíce vyhledávaným bílým vínům světa.

 

SAUVIGNON

Původ není zcela objasněn, pravděpodobně pochází z Francie. Existují dva podtypy Sauvignonu - žlutý maloplodý ("Sauvignon jaune = Sauvignon peti") a zelený velkoplodý ("Sauvignon vert"). Mají speciální aroma podle stupně vyzrálosti hroznů a podle půdně-klimatických podmínek. Je zelenožluté barvy, s typickou vůní po vyzrálých broskvích, grapefruitu nebo černém rybízu. V horších ročnících, kdy bývá vyšší obsah kyselin je vůně pichlavě kopřivová. Takový typ vína je málo ceněný a označuje se jako nezralé víno.

 

RULANDSKÉ  BÍLÉ

Pochází z Francie - pravděpodobně vznikla jako pupenová mutace z Rulandského šedého (Pinot gris) a bylo označeno jménem Pinot blanc. Vína jsou plná, zeleno-žluté barvy, s jemnou květnatou vůní, s plnou extraktivní chutí, připomínající skývu chleba. Zráním nabývá na kvalitě.

 

RYZLINK RÝNSKÝ

Pochází pravděpodobně z Porýní, kde vznikl jako samovolné křížení lesní révy s některým kultivarem dovezeným do tamní oblasti Římany. Víno je barvy zelené a zlatě žluté, vůně slabě muškátové, připomínající vůni kvetoucích lip. Chuť je plná, harmonická, vyniká při ležení v láhvi. Nejvyšší jakosti vína dosahují při přezrání hroznů u pozdních sběrů.

 

RULANDSKÉ  ŠEDÉ

Původ v Burgundsku - je pupenovou mutací Rulandského modrého. Kvalita vín je vysoká nejen v důsledku vysoké cukernatosti hroznů, ale i vysokým obsahem extraktivních látek. Zráním víno nabývá na kvalitě. Z této odrůdy se v mnohých oblastech a ročnících provádějí pozdní sklizně, z nichž se vyrábějí vína, která připomínají tokajské výběry.

 

IRSAY OLIVER

Vznikla v r. 1930 v Maďarsku křížením odrůd "Bratislavské beile" x "Čabaňská perla". Vína jsou zlatožluté barvy, jemná, muškátová, s nižším obsahem kyselin. Při delším ležení však často hořknou. Hodí se ke scelování.

 

HIBERNAL

Mladá odrůda (2001). Barva - zelenožlutá až slámově žlutá, vůně – svěží aromatické látky, připomínající koncentrovanější vůni Ryzlinku rýnského, ve vůni a chuti můžeme hledat muškát, rybíz, tmavý med, máslové tóny.